fbpx
Fontos vámügyi megállapodás született Isztambulban

Fontos vámügyi megállapodás született Isztambulban

Fontos szándéknyilatkozatot írtak alá október 20-án, Isztambulban, melynek elsődleges célja a folyamatos információcsere, a gyors és tiszta vámügyintézési folyamatok elősegítése, hozzájárulva ezzel a két ország elsőszámú vezetői által meghatározott 6 milliárd eurós kereskedelmi forgalom eléréséhez.

Az esemény  a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ) és a Magyar-Török Üzleti Kamara és Szövetség (TURKCHAM) között korábban létrejött együttműködés kiterjesztése, mely a két ország között történő kereskedelmi kapcsolatok elősegítésére és vámügyi kérdések megválaszolásának érdekében kötöttek 2019-ben. 

A jelenlegi esemény apropóját az adta, hogy mindkét ország első számú vezetője közös célként tűzte ki a 6 milliárd eurós kereskedelmi forgalom elérését 2023-ra.

Ennek megvalósításához elengedhetetlen a folyamatos információcsere, a vámügyintézési folyamatok gyorsasága és hatékonysága. 

Mindezek mellett kiemelt célkitűzésként szerepelt, hogy kihasználva Magyarország kedvező földrajzi adottságait, hazánk a török export áruk elosztó központjává váljon. 

A célok mielőbbi elérésének érdekében megállapodás született különböző munkacsoportok felállításáról, és meghatározták az akciótervet is, melynek értelmében megindul a közös munka.

A háromoldalú megállapodást a Serdar Kesin a 8400 tagot számláló isztambuli vámügynökök Szövetsége, az IGMD (Istanbul Gümrük Müşavirleri Derneği) igazgatóságának elnöke, Dr. Berényi János a VJASZSZ elnöke és Suat Karakus a TURKCHAM elnöke írta alá. 

Az aláírási ceremóniát, valamint egyeztető fórumot Magyarország ankarai nagykövete, Mátis Viktor nyitotta meg, beszédében kifejtette, hogy minden gátló tényező ellenére a magyar-török külkereskedelem jelentős lendületet vett az elmúlt 8 évben. 

Az Ekol Hungary mind a Turkcham, mind a VJASZSZ oszlopos tagjaként központi szerepet töltött be az együttműködés létrehozásában. 

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok építése és ápolása érdekében kifejtett tevékenységéért ügyvezetőnket Kovács Ákost elismerésben részesítették. 

Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk a gazdaságot érintő jelentős folyamatoknak, és, hogy segíthettük a megállapodás létrejöttét.


Bármilyen kérdés, kérés esetén keressen minket bizalommal! 

Az Ekol Logistics csapata

 

Kérdése van?

Keressen minket bizalommal a sales.hungary@ekol.com címen!

EKOL Logistics Kft.
H-1211 Budapest, Szikratávíró utca
Telefon: +36 1 872 6100
E-mail: hungary@ekol.com
wwww.ekol.com