fbpx

Gdanski kikötő 2022 első negyedévére vonatkozó adatai

A gdanski tengeri kikötő igazgatósága közzé tette a 2022-es év első negyedévére vonatkozó adatait. Ezek alapján a kikötőben az első negyedévében 14 802 millió tonna árut rakodtak át, ami 11,3%-os növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest. Így a gdański kikötő az eredményeket tekintve két orosz kikötőt, Primorszkot és Szentpétervárt megelőzött, s a Balti-tenger második legnagyobb kikötője lett (az oroszországi Uszt Luga mögött).

Még jobb a helyzet a kikötő konténertermináljában, ugyanis ott a forgalom az első negyedévben 561 396 TEU-t (Twenty-foot Equivalent Unit) tett ki, ami a tavalyi hasonló időszakhoz képest 9%-os növekedést jelent. A gdanski kikötő ebben a szegmensben vezető szerepet játszik (megelőzi az orosz kikötőket, amelyek veszteséget könyveltek el).

Megjegyzés: A gdanski kikötő forgalma 2021-ben 2020-hoz képest 11%-al nőtt, és meghaladta az 53 millió tonnát. A kikötői forgalom az elmúlt tíz évben megduplázódott (Európában ez volt a legnagyobb ütemű növekedés). A kikötő igazgatósága erre az évre legalább 55 millió tonnás forgalmat remél. A kikötő a Skandináviát és az Adriai-tenger országait összekötő VI. számú transzeurópai közlekedési folyosó része, s a közép- és kelet-európai import és export áruk „kapuja” is.

 

Forrás: Dr. Illés Pál Attila Főkonzul