fbpx
Három év után újra intralogisztikai szakkiállítás

Három év után újra intralogisztikai szakkiállítás

A csomagolás egyre fontosabb szerepet játszik a logisztikában és az ellátási lánc menedzsmentben. A csomagolásnak biztosítani kell, hogy az áru minimális helyet foglaljon a szállításnál, és a lehető legkönnyebben és hatékonyan legyen kezelhető. Az intralogisztika háromnapos nemzetközi szakvásárán 39 országból 1500 kiállító, valamint 50 000 látogató vett részt. A csomagolóipar bemutatói jól tükrözték az aktuális trendeket. Fókuszban álltak a nyersanyagforrás-kímélő anyagok, térfogatoptimalizáló és újrahasznosítható csomagolások, valamint a nagy teljesítményű gépek az igény szerint testreszabható csomagolásokhoz.

A növekvő anyag-, csomagolás-, szállítás- és energiaköltségek sok vállalatot egyre inkább korlátok közé szorítanak. Emellett egyre nagyobb igény mutatkozik a fenntarthatóság iránt, az ökológiai lábnyom csökkentése fontos cél. A szükséges költségmegtakarítások és a fenntartható gazdálkodás az újrafelhasználható, újrahasznosított anyagok és többutas megoldások iránti kereslet növekedését eredményezik. Azok az automatizált csomagológépek is keresettek, amelyek egyedi csomagolásgyártást kínálnak igény szerinti megoldásokkal és optimalizált forrás-felhasználással. A felhasználók ugyanis láthatóan csökkentik fogyasztásukat, tudatosabban, hatékonyabban és takarékosabban használják a csomagoló- és töltőanyagot.

Papírcsomagolás fröccsöntési eljárással

A De-Pack GmbH új, fenntartható csomagolóanyagokat mutatott be. A műanyag csomagolások mennyisége jelentősen csökkenthető környezetbarát, újrahasznosítható vagy akár biológiailag lebomló csomagolási alternatívákkal. A fröccsöntési technológia jól ismert műanyag alkatrészek gyártására. Papír fröccsöntése esetén a műanyag szemcsék helyett papírpépből és növényi keményítőből készült papírhab keveréket fröccsöntenek egy erre a célra kialakított szerszám segítségével. Ennek a cellulózfeldolgozási technológiának az alkalmazása lehetőséget ad a csomagolóiparnak arra, hogy a korábbi műanyag csomagolásokat hatékonyan helyettesítő termékeket állítson elő, amelyek alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással rendelkeznek, megújuló és biológiailag lebomló alapanyagokból készülnek. A papír fröccsöntés környezetbarát és egyedi tervezésű fröccsöntött alkatrészek vagy csomagolási megoldások előállítására alkalmas. A termékeket szabadalmaztatták, és reinpapier® márkanéven kerültek forgalomba. A papír fröccsöntési eljárással előállított papírcsomagolás nagy előnye a hatékony, nagy méretpontosságú gyártás. További pozitív termékjellemzők a kis tömeg (akár 50%-kal kisebb tömeg, mint a hasonló műanyag csomagolásoké) és a teljes újrahasznosíthatóság a használat végén. Továbbá a papírhabos csomagoláshoz nincs szükség további fóliacsomagolásra, mivel a fröccsöntött alkatrészek anyaga és felülete pormentes és antisztatikus. A papírhab anyag bármilyen környezetbarát színre színezhető (élelmiszerekhez is biztonságos). A fröccsöntött darabok nyomtathatók, feliratok, logók elhelyezésére alkalmasak. A papírból a különleges fröccsöntési technikával mérettartó csomagolás készül, amely sterilizálható, komposztálható és gamma-besugárzás után élelmiszerekhez is alkalmazható.

Egyedi tervezésű, fröccsöntött csomagolás

A Karopack GmbH régi kartondobozok újrahasznosításából készít térkitöltő párnákat. A cég 150 km-es körzetben felállít a partnereknél egy nagy raklapméretű dobozt, amibe a használt kartont és papírt lehet gyűjteni. Ezt ingyen elszállítja, a hulladékot aprítás után papírpárnákba tölti és visszaküldi az abból előállított párnázó anyagot, amit az üres terek kitöltésére, a rakomány rögzítésére lehet használni. A szakadás- és porálló párnák standard méretben 180x 220 mm és 180×540 mm között, valamint speciális méretekben is kaphatók. A cég olyan karton újrahasznosító rendszereket is kínál ügyfeleinek, amelyekkel házon belül régi kartonból készíthet saját térkitöltőket.

A Fairfix GmbH Corfex tengeri szállítókonténerekhez olyan rakományrögzítési rendszert mutatott be, amely javítja a kontérnerek rakodóterének kihasználtságát. A Corfex leegyszerűsíti, egyben optimalizálja a rakodótér felosztását és az áru rögzítését a tengeri teherkonténerekben. Egyszerű szabványoknak és mindössze két ötletes alkatrésznek köszönhetően gyors és biztonságos rakodást tesz lehetővé. A szabadalmaztatott támasztékok és keresztgerendák halkan, szerszámok nélkül össze- és szétszerelhetők. A konténerben lévő rakomány biztonsága, a rakodás sebessége és mindenekelőtt helykihasználása jelentősen növelhető, a munkavállalók sérülésének kockázata pedig jelentősen csökken.

Újdonságok a hűtött áruszállításában

A Box – genau meine Kiste moduláris koncepcióval készült extrém stabil egy- és többutas faládákat mutatott be, speciálisan kifejlesztett profilrendszerrel. A dobozok egyes oldalfalai eltávolíthatók, így a be- és kirakodás jóval egyszerűbb. A láda oldalfalai és a fedél is nyomtatható 4 színben, digitális nyomtatással. A hűtött gyógyszeripari termékek megnövekedett szállítási volumenének köszönhetően a csomagolási ágazatban számos újítás jelent meg a piacon a hűtött áru logisztikájának területén.

Send Bag tasak az e-kereskedelem részére

A Gebhardt Logistic Solutions például új, konfigurálható Isotec TBX hőtárolót mutatott be. Ez romlandó áruk vagy gyógyszerek szabályozott hőmérsékletű szállítására szolgál, ahol biztosítani kell szállítás közben a folyamatos hűtőláncot. A 4smartlogistics nyomkövetőjével a tároló digitálisan hálózatba köthető, és biztonságos felhőn keresztül valós időben jelenítheti meg például a hőmérsékletet, a töltöttségi szintet és még sok más adatot.

Újrazárható csomagolást gyárt a Maxitec

Az online kereskedelem számára fejlesztette ki a Weber Verpackungen a költséghatékony csomagküldő tasakot (Send Bag). A tasak teljes egészében FSC tanúsítvánnyal rendelkező újrahasznosított papírból készül, 100 százalékban újrahasznosítható és fenntartható alternatívát kínál a műanyagból vagy terjedelmes kartonból készült csomagküldő tasakokkal, borítékokkal szemben. A tasak könnyen nyitható, visszazárható, igény szerint nyomtatható vizes bázisú nyomdafestékkel.

Testre szabott megoldások

A csomagolási folyamatok automatizálásánál nélkülözhetetlenek astretch fóliázó gépek: két ilyen újítást is láthattak a látogatók a Pro-System Verpackungstechnik GmbH-tól és a Paul Hildebrandt AG-től. Az utóbbi kiállító sajátmárkás stretch fóliát is kínál a felhasználóknak laio Green márkanéven, amely 50% lakossági gyűjtésből származó hulladékból készül.

A BVM Brunner GmbH a kiállításon először mutatta be az új Maxitec papírcsomagoló gépet. Teljesen automatikusan csomagolja, címkézi a küldeményeket egy minden oldalról zárt papírcsomagolásba, amely tiszta nátronpapírból készül, műanyag bevonat nélkül. Az integrált visszazárási lehetőségnek köszönhetően a csomagolás újra felhasználható az esetleges visszaküldéshez.

Autonóm robotok és automata raktárak

Elemzők szerint 2022–2027 között 43 százalékkal növekedhet az AMR-ek és az AGV-k együttes globális piaca, és az autonóm robotok száma öt év múlva akár a 2,7 milliót is elérheti világszerte – áll a hvg.hu LogiMAT-ra készült elemzésében. A Bosch Rexroth által fejlesztett ActiveShuttle autonóm mobil robot elnyerte a legjobb termék díját a stuttgarti LogiMAT 2022 kereskedelmi vásáron. Az autonóm mobil robotok (AMR) kategóriában egy független tudósokból és újságírókból álló szakmai zsűri döntött úgy, hogy ez a legjobb megoldás a megrendelés-előkészítő, szállítmányozó, teheremelő és raktározási technológiák kategóriájában. Az anyagok és termékek intralogisztikáját automatizáló és szabványosító ActiveShuttle a termelékenység fokozásában, a költséghatékonyságban és a logisztika racionalizálásában is megnyerte a zsűrit.

A laio stretch fólia 50%-ban lakossági gyűjtésből származó hulladékból készül

Az autonóm mobil robot a gyáron belül akár 260 kg-os összteherrel is képes teljesen automatizált módon mozogni, továbbá képes ciklikus szállítási feladatokat végezni, és biztosítani az anyagok fogyasztás-alapú, folyamatos újratöltését. A jármű konzoljába integrált új érintőképernyős kijelző pedig még hatékonyabbá teszi a rendszert, mivel az operátor személyzet ezen keresztül közvetlenül és intuitívan kommunikálhat a mobil robottal.

A Bosch Rexroth által fejlesztett ActiveShuttle autonóm mobil robot elnyerte a legjobb termék díját a stuttgarti LogiMAT 2022 kereskedelmi vásáron

A robot a biztonsági lézerszkenneren túl a teret háromdimenziósan, sztereo-kamerák segítségével tapogatja le, és így veszi észre a jármű útjába kerülő objektumokat. Az AMR teljesen kompatibilis a VDA 5050 autonóm szállító járművel, és jól illeszkedik vegyes flottákba is.

Magyar automata raktár a kiállításon

Az év eleje óta számos megkeresést kaptunk gyártóként, hogy szeretnének velünk találkozni a kiállítás ideje alatt. A magyar LOG-X nagy létszámban készült ezúttal Stuttgartba, melynek eredményeképp bemutatásra került egy mini, komplett és működő automata raktárrendszer, alumínium görgős szállítópálya rendszer, biztonsági elkerítés rendszer pódiummal és szerviz folyosóval, valamint egy raklapos szállítópálya modul.

Automata raktárat is hozott Stuttgartba a magyar LOG-X

A cég büszkén konstatálta, hogy nemzetközi elismerésekben részesült standjuk, amit több nívós, nagy múlttal rendelkező cégekkel említettek egy lapon. Mindezt a szervező már azzal megalapozta, hogy a fő pavilonban, a piac legnagyobb szereplői között állíthattak ki. „A kiállítás szakmaiságát és a cég sikerét az is igazolja, hogy a háromnapos esemény után alig pár héttel már több mint 300 kapcsolatfelvétel történt, amiből 60 felett van a konkrét ajánlatkérés” – tudtuk meg Nagy Attilától, a cég ügyvezetőjétől.

 

Forrás: transpack.hu / Kiss Rozália