fbpx

Hegyeshalomnál COVID-teszt állomás kamionosoknak

A fuvaros szervezetek azt kérik, legyen Rajkánál és Hegyeshalomnál COVID-teszt állomás kamionosoknak

A német határon bevezetett szigorítások miatt a magyar fuvarozási szervezetek a kormány sürgős segítségét kérik abban, hogy az áruk szabad mozgása ismét visszazökkenjen a rendes kerékvágásba. A NIT Hungary azt kéri, telepítsenek tesztállomást Rajkára és Hegyeshalomhoz, ahol a járművezetők meg tudják csináltatni a szükséges tesztet, és igazolást is kapnak róla.

 

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete is soron kívüli intézkedést vár a hazai szakminisztériumoktól.

 

A NIT Hungary csütötök9 levelében arra kérte levelében Palkovics László innovációs minisztert és Szíjjártó Péter külügyminisztert, hogy a szakminisztériumok mérjék fel, Ausztriában, Szlovákiában és Csehoszágban hol vannak olyan helyek, ahol gyorstesztet lehet csináltatni. Afelmérés eredményét pedig mihamarabb tegyék elérhetővé.

 

Azt is kérik, hogy Magyarország kérje fel ezeknek a szomszédos országoknak a szakminisztériumait, hogy telepítsenek tesztelési mobilegységeket a határ közelébe, illetve hogy Magyarország is gondoskodjon arról, hogy Rajkán és Hegyeshalomnál a járművezetők el tudják végezni a tesztet, és kapjanak igazolást erről.

 

A MKFE még február 15-én, hétfőn kérte levelében Szíjjártó Pétert, hogy azonnal lépjen fel a cseh és német rendelkezések ellen, és követelje ezek visszavonását, hogy az áruszállítás számára a határok ismét szabadon átjárhatóak legyenek.

 

A német határellenőrzés sérti az EU szabályait?

 

Mindeközben, a cseh, olasz és osztrák politikusok is élesen bírálják a német szigorítást. Alexander Schallenberg, az osztrák külügyminiszter kijelentette, hogy „ezek a lépések komolyan érintik egész Ausztriát, és közvetlenül ellentmondanak azoknak a következtetéseknek, amelyeket tavasszal (a járvány első hulláma alatt – szerkesztői megjegyzés) vontunk le”.

A tiroli hatóságoknak segítséget kellett kérniük az osztrák hadseregtől a Salzburg és a Vorarlberg régió közelében lévő határátkelőhelyeken végzett tesztek végrehajtásához. A hadsereg több mint 800 katonát küldött oda, akik 11,5 ezer utazót vizsgáltak meg.

 

Karel Havlíček, a cseh ipari, kereskedelmi és közlekedési miniszter is arra kérte a németeket, hogy enyhítsék a teherautó-sofőrökre vonatkozó korlátozásokat.

https://trans.info