fbpx

Letették a BMW iFactory debreceni komplexumának alapkövét

Hogyan lehet – a világon elsőként – évente 150 000 elektromos autót legyártani 0 gramm CO2-kibocsátással? Eltökéltség, merész ötletek, minden eddiginél tudatosabb tervezés és a legkorszerűbb digitális technológiák kellenek hozzá!

Jelenleg a Neue Klasse BMW-gyártás folyamatának fotorealisztikus alaposságú modellezése, tesztelése, optimalizálása zajlik a virtuális térben az NVIDIA-val közösen kifejlesztett Omniverse szoftver jóvoltából. És ha már virtuális világ – lessünk is be képzeletben a komplexum legfontosabb egységeibe!

A 94 000 négyzetméteres karosszériaüzemben a csúcsra automatizált gyártást 1000 robot végzi, miközben a keletkező hulladékhőt a sűrített levegő és az épület fűtésére fordítják, a fémhulladékot pedig újrahasznosítják.

A 25 méteres magasságba törő, akár 140 színt kezelő fényezőüzemben 85 robot dolgozik precízen, miközben a hibátlan minőségről árnyalatot, fényességet, rétegvastagságot stb. ellenőrző, automatizált rendszerek és digitális porszenzorok gondoskodnak. Gázkemence sehol – a hagyományos eljárást egy forradalmi, elektromos fűtőtechnológiával helyettesítik.

A 14 futballpálya méretű szerelőüzemben nem kevesebb mint 2000 munkatárs dolgozik 2 műszakban, óránként 30 elektromos BMW-n. A rugalmas gyártásnak köszönhetően a megrendelők akár 6 nappal az indulás előtt is változtathatnak igényeiken. A csúcstechnológiát többek között a mesterséges intelligenciára épülő prediktív karbantartási folyamatok, a munkatársak virtuális képzése és asszisztenciája képviselik, míg a zöld szemléletet az intelligens energiafigyelő rendszerek, az esővíz hasznosítása és a papírmentes gyártás.

Az Analízis és Teszt Központ, valamint a Központi Mérési Terem „mindössze” 6600 négyzetméteren terülnek el, de annál izgalmasabb munka zajlik bennük: több terrabájtnyi adatot elemeznek a BMW szakértői a világ minden tájáról AR-eszközökkel összekapcsolódva, míg optikai mérőrobotok automatizált méréseket végeznek a kész járműveken.

A legendás német autómárka természetesen nem csupán a technológiával tervez jó előre, de az elektromobilitás jövőjét megteremtő tehetségekkel is. A zöld, high-tech debreceni gyár felépüléséhez, beindításához szükséges kollégák toborzása folyamatosan zajlik – az aktuális álláslehetőségek a vállalat hivatalos karrieroldalán érhetők el.

 

Címlapkép forrása: bmwgroup.com
Forrás: gyartastrend.hu