fbpx
Logisztikai fejlesztés Dunaharasztin

Logisztikai fejlesztés Dunaharasztin

Többéves fejlesztéssorozatának részeként megnyitotta új átrakóközpontját a Raben Dunaharasztiban. A mintegy 7,5 millió eurós beruházás nyomán 75 százalékkal bővül a logisztikai szolgáltató vállalat eddigi hasonló létesítményének területe, ami jelentősen növekvő áruforgalom kiszolgálását is lehetővé teszi. Ezzel a vállalat képes a hazai és a nemzetközi közúti gyűjtőszállítmányozásban rejlő növekedési potenciál kiaknázására. Műszaki megoldásaival az új raktárépület is a fenntarthatóságot, a cégcsoport ökológiai lábnyomának csökkentését szolgálja.

Egy sorozat újabb állomása

2020-ban döntött nagyszabású fejlesztési stratégia megvalósításáról a Raben Trans European Hungary Kft. A 15 európai országban jelen lévő Raben Group hazai leányvállalata ennek keretében az utóbbi két évben több korszerű létesítményt is átadott. 2021-ben Dunaharasztiban egy csaknem 30 000 négyzetméteres, szabályozható hőmérsékletű raktárat, Pécsen egy 10 000, 2022-ben pedig Győrben egy 3000 négyzetméteres regionális logisztikai központot.

A most megnyitott átrakó (cross-dock) központ a gyűjtőszállítmányozásban játszik fontos szerepet. Ide futnak be az ország különböző pontjain felvett raklapos küldemények, amelyeket a célállomás szerinti csoportosítás után egyazon gépkocsira, úgynevezett gerincjáratra raknak, így az egy irányba tartó küldemények az útjuk nagy részét a leghatékonyabb módon, azonos szállítójármű rakterében teszik meg, és csak az utolsó kilométereken van szükség újabb átrakásra.

Hatékonyságra összpontosító üzleti modell

Ez a közúti szállítmányozási forma nagy jelentőséggel bír a cégcsoport egész Európát lefedő tevékenységében. Az utóbbi években különös hangsúlyt kaptak az egyes országok kiemelt gazdasági régióit közvetlenül összekapcsoló nemzetközi vonalak. Ezek által gyakran a nagy központi depók érintése nélkül, rövidebb útvonalakon juttatják célba a küldeményeket, a szállítókapacitások optimális kihasználása és alacsonyabb fajlagos emisszió mellett.

Árvai Csaba, a Raben Trans European Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: egy ilyen stratégiai elhelyezkedésű átrakóközpont kulcsfontosságú a hazai és az európai hálózat szempontjából egyaránt, emellett hozzájárul a nemzetközi gyűjtőszállítmányozási tevékenység jövőbeli növekedéséhez is. A cég jelenlegi számításai szerint az új, mintegy 3400 négyzetméteres létesítménnyel együtt elegendő cross-dock kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy lépést tartson a következő 5 évre várt forgalombővüléssel.

Az új csarnokkal több mint 7000 négyzetméterre bővül a Raben átrakóraktári területe Dunaharasztiban. Az eddig használt csarnokban naponta 2500–3500 raklapnyi áru fordult meg. A kapacitásbővítéssel nemcsak ez a mennyiség, hanem a kiszolgált járművek száma is jelentősen növekedhet, utóbbi mintegy 20–30 százalékkal. Az immár összesen 70 rakodókapu a furgonoktól a teljes méretű nyerges szerelvényekig bármilyen típusú járművek fogadását lehetővé teszi, a nagyobb belső térben pedig egyszerűbbé válik az anyagmozgatás. Az áruk nagyobb forgási sebessége révén pedig gyorsabb és pontosabb lesz a gépkocsik fel- és lerakása, ami a hazai és a nemzetközi raklapos gyűjtőszállítmányozásban is a szolgáltatási színvonal további emelkedését jelenti. Az optimális helykihasználás nem utolsósorban az emberi erőforrások és az eszközök hatékonyabb hasznosításához is hozzájárul. Az épület egyedi megoldása az a külön szabályozható hőmérsékletű kamra (box in box), amely hűtést vagy melegítést igénylő áruk biztonságos átmeneti tárolására is alkalmas.

Műszaki megoldások és fenntarthatóság

A Raben Group ambiciózus fenntarthatósági célokat tűzött maga elé, ezek közé tartozik egyebek mellett a saját ingatlanokhoz és a gépjárműflottához kapcsolódó károsanyag-kibocsátás csökkentése. Átfogó dekarbonizációs stratégiája jegyében valamennyi új létesítményét az iparági átlagnál magasabb sztenderdek szerint valósítja meg. Az új dunaharaszti cross-dock raktár világítását energiatakarékos, digitálisan címezhető (DALI) LED-es eszközök biztosítják. Az egész telephely energiafogyasztását okosmérés segítségével lehet nyomon követni. Az energiahatékonyságot olyan passzív megoldások is fokozzák, mint a hatékony hőszigetelés és az árnyékolás. A mintegy 1000 négyzetméteres új irodarészleget központi épületfelügyeleti rendszerről szabályozható hőszivattyús hűtési-fűtési rendszerrel látták el. Az épület villamosenergia-ellátásának jelentős részét a tetőn elhelyezett, 335 kWp csúcsteljesítményű napelemes rendszer szolgáltatja majd, emellett elektromos járművek töltésére alkalmas berendezést is létesítenek.

 

Forrás: Raben Hungary