fbpx

MI – Az apokalipszis kezdete vagy mentőöv?

Amikor néhány évvel ezelőtt a Bosch csoport vezetése felismerte, hogy a mesterséges intelligencia (MI) mennyi mindenben segítheti a cégcsoport fejlődését és a munkavállalókat, még szinte alig használtuk ki a fogalom mögött meghúzódó lehetőségeket. Mára ez gyökeresen megváltozott, és közben az is letisztult, hogy a világvégét sem ez hozza majd el.

A szkeptikusok és azok, akik elve elutasítják még mindig sci-fi filmeket hoznak példaként, ha érvelni akarnak az álláspontjuk mellett. A technológia támogatói pedig a vita során gyakran csak legyintenek erre, mi azonban azt valljuk, nem szabad egyetlen mozdulattal továbblépni ezeken a véleményeken sem. Az emberek bizalma igenis fontos, a széles társadalmi támogatottság nélkül nagy eredményeket elérni nem lehet majd hosszabb távon. Éppen ezért tartja fontosnak a magyarországi Bosch csoport, hogy időről időre bemutassa, miről is van szó, amikor mesterséges intelligenciáról beszélünk.

Meg kell érteni

Az emberek nagy többsége ma is azért tart a technológiától, mert nem ismeri és éppen ezért nem tudja, hogyan uralhatja azt. A teljes igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a megértésben segíteni csak azoknak lehet, akik valóban tudni, érteni akarják miről is szól a technológia fejlesztése és használata. Blogunk felületén már féltucat magyarországi példát mutattunk és ezek közül egy sem azért született, hogy elvegye az emberek munkáját, hogy döntést hozzon helyettük. Épp ellenkezőleg, mindegyik segített, némelyik mérnököknek, némelyik pedig az összeszerelést végző kollégáknak. Időnként érdemes megállni és átgondolni honnan indultunk, hol tartunk most és hová szeretnénk eljutni. Lássuk!

Mesterséges intelligencia mindenben

A Bosch célja az volt négy esztendővel ezelőtt, amikor az átfogó fejlesztésekbe fogott, hogy 2025-re minden terméke tartalmazzon egy csipetnyi mesterséges intelligenciát. Ez nem azt jelenti, hogy azokat algoritmusoknak kell fejlesztenie, vagy épp robotoknak gyártania (ez utóbbit, vagyis a robotokat sokan tévesen azonosítják a mesterséges intelligenciával). A vállalás csupán arról szólt, hogy a tervezéstől a végfelhasználóig terjedő út során minden termék találkozik majd valahol az MI-vel a folyamat során. A tervezés és a gyártás mellett lehet kapcsolódási pont a logisztika, az értékesítés, vagy akár a beépítés vagy a karbantartás is. Közel két év van még a korábban meghatározott céldátumig, de látva a fejlődés ütemét jó eséllyel sikerül majd teljesíteni a kitűzött célt. Ez nagyban köszönhető a Magyarországon dolgozó mérnököknek is. A Bosch szinte minden hazai telephelyén folyamatban vannak olyan projektek, amelyek jól illeszkednek ebbe a célkitűzésbe.

Nem kell kevesebb ember, sőt

A Bosch évek óta sikeres üzletileg, a hatékonyság pedig nem abban nyilvánul meg, hogy emberek veszítik el a munkájukat, sőt. A munkavállalók száma folyamatosan bővül, hiszen az algoritmusok segítségével gyorsul a tervezés, a gyártás és a kiszállítás is. Az persze tagadhatatlan, hogy a negyedik ipari forradalomnak köszönhetően a munkakörök átalakulnak, így minden munkavállalónak szüksége lehet arra, hogy új dolgokat tanuljon meg. Ez azonban nem függ össze az MI térnyerésével.

Ne feledjük azonban el, hogy a mesterséges intelligencia nemcsak az iparban van jelen, hanem mára már a mindennapi életünk szinte minden területén. Ezt a tényt hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig abban a pillanatban, hogy kezünkbe vesszük az okostelefont szinte biztosan felhasználóvá válunk, szoftveres vagy hardveres, esetleg mindkét oldalról.

Mi várható a közeljövőben?

Kezdjük azzal, hogy mi nem. Továbbra sem kell számítani lázadó robotokra, lakóépületek, vagy más infrastruktúrák önkényes irányítását végző rendszerekre. Fontos kiemelni, ahogy globálisan, úgy a Bosch esetében is a legtöbbször olyan algoritmusok kapcsán használjuk a mesterséges intelligencia kifejezést, amelyek teljes emberi kontroll alatt állnak. Persze a Bosch ezzel kapcsolatban már a fejlesztések kezdetekor kidolgozott egy etikai kódexet, amely a fejlesztők számára iránymutatást nyújt, milyen fokú önállóságot kaphatnak ezek a rendszerek.

Az emberi felelősség kérdése nagyon fontos! Tény, hogy a technológia nemcsak jó, hanem rossz dolgokra is használható. Éppen emiatt fontos a technológiai vállalatok erkölcsi és etikai felelőssége, sőt a jövőben fontos lesz egy keretrendszer meghatározása is. Ennek kidolgozására már több nemzetközi program is elindult.

Ami minket, embereket érint: a felgyorsult élet, amit mi magunk diktálunk, folyamatosan igényli a fejlődést. Ezt az ütemet a mesterséges intelligencia segítsége nélkül lehetetlen lesz tartani már a közeljövőben is. Sőt, ha őszinték akarunk lenni, már az elmúlt években is az lett volna. Ebből a folyamatból egy olyan kis ország sem tud kimaradni, mint amilyen Magyarország. Budapest világvárosként egészen egyszerűen megfulladna már akár középtávon is, ha nem adnánk teret a MI-nek, de a vidéki élet is egyre nehezebb lenne a fejlesztések nélkül. Ha pedig rá vagyunk kényszerülve a használatára, akkor jobb minél okosabbnak lenni, megérteni és a javunkra fordítani azt. Szerencsére ezt egyre szélesebb körben ismerik fel, így már nemcsak az iparban, hanem az oktatásban is komoly tényező lett a mesterséges intelligencia. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az ország első MI-tanszéke. A tavaly tavasszal megalapított Mesterséges Intelligencia Tanszék az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikai Karához tartozik.

Visszatérve a Bosch csoportra, vállalatunk igyekszik minél nagyobb szerepet vállalni ebben a folyamatban átérezve felelősséget, amely technológiai innovátorként a vállunkat nyomja. A Budapesti Fejlesztési Központ, a miskolci, egri, maklári és hatvani telephelyeken egyaránt folytatódnak a kutatások, ahogy a világ többi országában is. Ezek eredménye közös sikerünk lesz! Közös, vagyis minden emberé, hiszen ezek a mi munkánkat, életünket teszik könnyebbé. A nagy egészet nézve pedig a mesterséges intelligencia a mi városainkat teszik élhetőbbé, a mi energiabiztonságunkról vagy épp élelmezésünkről gondoskodnak majd. Ugye milyen messze van ez az apokalipszistől?

 

Forrás: iot.boschblog.hu