fbpx
MVSZ – NIK felkészülési vámműhely MVSZ – 2023. 06. 21.

MVSZ – NIK felkészülési vámműhely MVSZ – 2023. 06. 21.

Az MVSZ missziójának tekinti a vámszakmai ismeretek széleskörű megosztását, mert hisszük, hogy ezen információk nemcsak a szűk szakmai környezetünk, hanem az export-import ügyletekben résztvevő, az ellátási láncok elemeit adó logisztikai-szállítmányozói vállalkozások számára is fontosak lehetnek. Ez alkalommal arról szeretnék hírt adni, hogy az UVK Munkaprogram újabb állomásaként korszerűsítésre kerülő tagállami import vámrendszer bevezetésére kell felkészülnünk. Az új AIS bevezetésének hazai megoldása az lesz, hogy a céldátumként meghatározott 2023. szeptember 18-i időpontban a  jelenlegi elektronikus import rendszer (CDPS) leáll és helyébe az e-Vám rendszer továbbfejlesztésével létrejövő Nemzeti Import Korszerűsítés (NIK) rendszer kerül bevezetésre.

Ehhez a rendszerfejlesztéshez egy új uniós jogszabályi háttér alkalmazása is bekapcsolódik az új adatelemek megadásával  a szoftverházak által legyártott új ügyféli szoftverek használatán keresztül.

Az új szoftverek tesztelésére 2023. július 1 és szeptember 3 között kerül sor, a két szövetség által közvetített gazdálkodók pilot-projektjével, majd szeptember 4-11. között egy közös kiértékelés és a 11-18. között pár kiválasztott gazdálkodóval éles-üzemű tesztelésre is sor kerül. Ha minden jól megy, akkor az új platform 2023. szeptember 18-tól éles üzemmel minden hazai import jellegű vámkezelés (azaz SZFB, aktív F, passzív F, ideiglenes B, MCF esetén normál és egyszerűsített árunyilatkozatokkal is)  vonatkozásában alkalmazásra kerül.

Erre a forgatókönyvre minden egyes importban érintett és vámkezelésben közreműködő gazdálkodónak fel kell készülnie, amelyet a Magyar Vámügyi Szövetség részéről kiemelt prioritásként igyekszünk támogatni.

Ennek érdekében első lépésként 2023. június 21-án egy ingyenes ONLINE Vámműhelyt tartunk, a tagjainknak és minden olyan gazdálkodónak, akiknek szakmai csapatunk kiváló szakemberei tudásának megosztásával segítségére lehetünk.

Vargha Zoltán (MVSZ Szakmai és Nemzetközi Bizottság vezető) és Skrám Katalin (MVSZ Nemzetközi Munkacsoport vezető) kollégáink tartanak egy-egy előadást tartanak az alapokról: az új rendszer szabályozási hátteréről, az új adatelemekről és az ehhez kifejlesztett uniós „útmutató” EUDCM rendszer alkalmazásának alapjairól.

Az ingyenes Vámműhelyre rendhagyó módon most nemcsak a tagságunkat, hanem minden érdeklődőt meghívunk, mert fontosnak tartjuk, hogy az importvámkezelésekre való felkészülést a lehető legszélesebb körben támogassuk.

Az ingyenes szakmai program 2023. június 21-én 15.30-től fél órás regisztrációval kezdődik, majd az előadásokat 16.00-18.00 között tartják meg egymás után, és 18.30-ig kérdéseket is egyeztetünk.

Az online Vámműhelyre az alábbi linken lehet majd csatlakozni:

Cím: NIK felkészülési vámműhely MVSZ
Idő: 2023. június 21., szerda 15:30:00 közép-európai nyári idő
Csatlakozás a számítógépén vagy a mobilalkalmazásban