fbpx

Nagy lépésre szánta el magát a DHL és az Air France, egyre közelebb a „zöld repülés” időszaka

A DHL Global Forwarding, a DHL Group légi és tengeri szállítmányozási egysége megállapodást írt alá az Air France KLM Martinair Cargóval 33 millió liter fenntartható repülőgép-üzemanyag beszerzéséről.

Több mint 30 millió liter fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) beszerzéséről egyezett meg az Air France KLM Martinair Cargo (AFKMC), a DHL Global Forwarding és a DHL Group légi és tengeri szállítmányozási egysége. A hároméves együttműködés az egyik legjelentősebb SAF-beszerzést jelenti a szállítmányozási iparágban.

A kezdeményezés része a DHL Group Fenntarthatósági ütemtervének, amelynek célja, hogy 2030-ig 7 milliárd eurót invesztáljon zöld technológiákba, és 2050-re nullára csökkentse a logisztikával kapcsolatos összes károsanyag-kibocsátást.

 

Ambiciózus célokat tűztünk ki a zéró kibocsátás elérése érdekében és ehhez a rendelkezésünkre álló legfenntarthatóbb eszközöket használjuk – mondta Tim Scharwath, a DHL vezérigazgatója.

AZT VÁLLALTÁK 2030-RA, HOGY A LÉGI ÉS TENGERI ÁRUFUVAROZÁS ÜZEMANYAGIGÉNYÉNEK LEGALÁBB 30 SZÁZALÉKÁT FENNTARTHATÓ ÜZEMANYAGOKKAL FEDEZIK

– írja a Sourcing Journal. A DHL arra számít, hogy a partnerség révén 80 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg az AFKLMP-járatokon a SAF és a hagyományos repülőgép-üzemanyag keverésével.

Az Air France-KLM szén-dioxid-mentesítésének terve az is, hogy a vállalat légiflottáját olyan újgenerációs repülőgépekkel frissítsék fel, amelyek 20-25 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki. Korábban, 2019 és 2021 között már 2,5 milliárd eurót fektettek be a flotta megújításába.

Emellett céljuk, hogy a nagyobb hatékonyságot fenntartható módon érjék el: ehhez feltétlen szükséges a pontok közti közvetlen, rövidebb útvonalak kialakítása és az új flotta teljes mértékű kihasználása.

AZ AIR FRANCE ÉS A KLM IS CÉLUL TŰZTE KI, HOGY 2030-RA SZÉN-DIOXID-SEMLEGESSÉ TESZI A FÖLDI ÜZEMELTETÉSÜKET ÉS ERRE BUZDÍTJÁK A TÖBBI NAGYVÁLLALATOT IS.

Mindkét társaság ugyanis elkötelezett a szintetikus üzemanyagok és az innovatív megoldások felé, amelyek fokozatosan vezetnek a szén-dioxid-mentes repüléshez.

Tavaly májusban már felszállt az első olyan, hosszútávú járatot teljesítő repülőgép is, amelybe fenntartható forrásból származó, francia gyártású kerozint töltöttek.

A járat teljesítéséhez használt üzemanyag körforgásos gazdaságból származó hulladékból és maradékokból készült: a Total használt sütőolajból állította elő az adalékanyagot a dél-franciaországi La Mede-ben, illetve a Le Havre mellett található Oudalle-ban lévő finomítójában. A folyamat során szűz, növényi alapú olajokat nem használtak.

A repülőgép üzemanyagtartályába töltött hagyományos kerozinhoz 16 százalékban kevertek alternatív tüzelőanyagot, ezzel 20 tonnával csökkent a járat teljesítése során kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

(Borítókép: wikipeedia)

Forrás : https://index.hu/

Forrás: