fbpx
Óriási lehetőség előtt a magyar-orosz vasúti szállítmányozás

Óriási lehetőség előtt a magyar-orosz vasúti szállítmányozás

A keletről érkező áruk vasúti áruszállításának egyik kiemelt szereplője lehet hazánk azzal, hogy létrejön egy magyar-orosz vegyesvállalat az RZDL Europe Kft., a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a CER Cargo Holding részvételével. A vegyesvállalat létrejöttéről, a CER Cargo Holding, valamint Záhony- Port jövőbeni szerepéről is szó volt Vladimir Putin és Orbán Viktor találkozóján.

A két fél sajtótájékoztatóján az orosz elnök említést tett arról, hogy a tervezett vegyesvállalat még az idei év első felében létrejöhet, melyről a magyar és orosz fél már tavaly december közepén egy szándéknyilatkozatot is aláírt. Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, a vegyesvállalat létrejötte nagyságrendekkel növeli meg a magyar gazdaság teljesítményét.

Mindezek mellett a Záhony-Port jövőbeni fejlesztésére is hitelgaranciát kapott hazánk Oroszországtól, melyért a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. által életre hívott, Záhony Logisztikai és Ipari Övezet nevű konzorcium (CELIZ) felel, melynek további tagjai a Záhony-Port Zrt. és a kínai CECZ Közép-Európai Kft. A kezdeményezés célja, hogy európai viszonylatban stratégiailag is jelentős, innovatív logisztikai-, vasúti- és áruforgalmi csomópont jöjjön létre Záhonyban, megkönnyítve a Kelet-Nyugat irányú vasúti árufuvarozást.

A CELIZ program keretében meghatározásra kerület azok a vasútfejlesztési feladatok, melyek elengedhetetlenek a hosszútávú európai és magyarországi vasúti teherszállítási stratégia megvalósításához, az áruk vasútra tereléséhez, a fenntartható és környezetbarát vasúti szállítási volumennek növelésének érdekében.

Ennek a programnak a része a Záhony-Port jövőbeni fejlesztése, mely körzet az elmúlt 70 évben biztosította a határátmenetben a nyomtávváltásból adódó átrakási feladatok elvégzésével a termékek és nyersanyagok Magyarország és Ukrajna, illetve az EU és a Eurázsia országok közötti vasúti szállítását 

A 11 európai vasúti teherszállítási korridorból a mediterrán korridor Záhonyból indul fut egészen Spanyolországig, és Magyarország területén további három vasúti korridorhoz csatlakozva van lehetőség áruk Európán belüli továbbítására.

Távol-Keletről, Kínából az ukrán-magyar vasúti határátmeneten konténervonatok érkeznek, melyek száma a korábbi évek mennyiségéhez képest tavaly jelentősen növekedett. Míg a záhonyi konténerátrakón keresztül 2020. évben 1476 darab 40 lábas (2 TEU-s) konténer érkezett, addig 2021. évben már 5443-at kezeltek. Örvendetes fejlemény, hogy megindult a kilépő export forgalom is Kína felé, melynek keretében 692 darab rakott konténer hagyta el Záhonyt. A jelenlegi volumeneket figyelembe véve, mára nagyjából 10%-át is eléri az export az import mennyiségének. Ez kardinális kérdés, hiszen a vasúti árufuvarozás a mindkét irányban rakottan közlekedés esetén lesz kiemelkedően gazdaságos és jövedelmező.

Kiemelt figyelmet fordítunk és teljes technológia modernizálását kívánjunk végrehajtani a átrakókörzet ömlesztett áru átrakása esetében. Ez a tevékenyég jelenleg több mint 1 millió tonna / év mennyiségű szén és vasérc átrakodást végzi. A modernizációs program során alapjaiban új technológia kerül kiépítésre, mellyel nemcsak átrakási kapacitásnövekedést érünk el, hanem jóval kisebb környezetterhelést, por-és zajhatás mellett lesz lehetőség az áruk gyorsabb átrakására, illetve ki-és betárolására.

A meglévő olaj- gáz- és vegyianyag-átfejtő képesség megőrzése és fejlesztése Magyarország számára stratégia jelentőségű. Ezen speciális technológiák felújítása, modernizálása a garancia arra, hogy továbbra is tudjuk fogadni és továbbítani a vasúton érkező energiahordozók és vegyi anyagokat. Ezek a képességek a gyorsan változó, nagy alapanyag és energiaínséges globális piaci helyzetben kiemelten fontossá vált.

A CELIZ program komplexitása hozzájárul a gyors és kiszámítható magyarországi vasúti teherszállítási kialakításához; a CELIZ program biztosítja, hogy a záhonyi reorganizációval egy olyan átrakókörzetet hoz létre, mely a következő 30 évben biztosítja az különböző áruk, termékek, alapanyagok, energiahordozók teljes körű, gyors és szakszerű átrakását, tárolását; utat nyitva Európa és Eurázsia közötti teljes körű vasúton történő kereskedelemhez.

 

 

Amennyiben további kérdése lenne, kérem keressen az alábbi elérhetőségeim egyikén!

 

Üdvözlettel,

 

Cseh László

Head of Communications


Stern Communications

Member of Multeam 360 Group

Mobil: +36 20 951 3861

E-mail: laszlo.cseh@sterncom.hu