fbpx

Óriási szállítójárművek hozták a MOL Petrolkémiához az új propilénüzem egyik berendezését

Tiszaújváros, 2023. március 31. – Hatalmas szállítójárműveken érkezett Tiszaújvárosba a MOL Petrolkémia épülő propilén üzemének egyik óriásberendezése az építkezésre. A 65 milliárd forintos, zöldmezős beruházással épülő üzem évente 100.000 tonna propilént állít majd elő, így jelentősen mértékben fedezi a MOL vegyipari alapanyagigényét, és növeli a vállalat önellátását.

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a MOL Petrolkémia új propilén üzemének építése. Megkezdték a főberendezések szállítását: ma éjjel érkezett az első berendezés, amely olyan nagy, hogy 3 darabban, speciális szállítójárművekkel hozták.

A három, egyenként csaknem 40 méter hosszú, mintegy 5 méter magas és 4 méter széles szerelvények súlya is rendkívüli: 201 tonna, 123 tonna és 96 tonna. Az elemeket a földön fektetve hegesztik össze, és néhány hét múlva egyben állítják majd fel a több mint 80 méteres tornyot. Április folyamán további két szállítmány érkezik még az MPK-hoz.

Forrás: MOL

Császár Péter, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója elmondta: „A MOL-csoport kiemelt stratégiai célja, hogy a következő években a térség vezető vegyipari vállalatává váljon. Számos olyan beruházást hajtunk végre, amely Tiszaújvárost Kelet-Közép-Európa egyik elsőszámú petrolkémiai központjává emeli. Ilyen az egy éve épülő propilén üzem is, amely nemcsak magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremt, de növeli a vállalat önellátását is.”

A MOL Petrolkémia új propilén üzemének alapkövét tavaly márciusban rakták le Tiszaújvárosban. A 65 milliárd forintos, zöldmezős beruházással épülő üzem évente 100.000 tonna propilént állít majd elő, így jelentősen mértékben fedezi a MOL vegyipari alapanyagigényét. A propilén üzem megépítése több ezer embernek ad munkát, és hosszútávon is versenyképes munkahelyeket teremt.

 

Forrás: MOL