fbpx
Robotika, automatizálás – ez a megoldás?

Robotika, automatizálás – ez a megoldás?

A koronavírus hatására fellépő problémák rávilágítottak arra, mennyire sérülékeny a globális ellátási lánc, és, hogy a hagyományos modellek sokszor nem elégítik ki a világgazdaságban kialakuló új helyzeteket. Emiatt egyre sürgetőbb a szektor megreformálása, mely modern megoldásokat követel a szakma szereplőitől. 

Ami még egy évtizede sci-fi be illő elképzelés volt, az ma már az ipar 4.0 szerves része, és talán nem túlzást azt állítani, hogy napjainkban az ellátási lánc problémáira adott legkézenfekvőbb válasz a robotika és az automatizált eszközök használata. 

Az autonóm technológia a raktárakban és üzletekben, az autópályákon és a termelési üzemekben, valamint az áruszállítás utolsó kilométerein is megjelennek.

A piac új belépői lehetnek az önjáró tehervonatok, tehergépkocsik, drónok, melyekkel jelenleg is folyamatosan zajlanak a tesztek. 

A technológiai újítások mindegyike eltérő érettségi fázisban van: a raktárakban már teljes mértékben bevetették a robotokat, míg az autonóm teherautók még a korai tesztelési szakaszban vannak. Nézzük meg, hogyan használják ezeket a technológiákat, és mit tartogat számunkra a jövő. 

Robotok, automatizálás a raktárakban 

Mivel az Ekol mindig élen jár a technológiai újdonságok fejlesztésében és bevezetésében, cégünknél is kiemelt szerepet játszanak az automatizált eszközök, melyek segítségével nagy mértékben növelhetjük gyorsaságunkat, hatékonyságunkat. 

Az Ankara központjától 40 kilométerre található Ekol Lavanta cégünk egyik legmodernebb létesítménye. A 43 100 négyzetméteres, többszintes épület 2008-ban vált teljesen működőképessé, 29 jármű befogadására képes parkolóval és 21 rámpával rendelkezik. 

A fejlett technológiájú bázis az összes kezelési művelet 85 százalékát emberi beavatkozás nélkül végzi az automatikus raktározási és visszakeresési rendszer (ASRS) alkalmazásával. 

A szállítandó áruk teljes raklapjait emberi beavatkozás nélkül készítik elő az 50 lerakóhelyen, a vegyes raklapok pedig a pick-by-voice rendszer segítségével hibátlanul, toll, papír vagy kézi terminál használata nélkül készülnek el.

Nem ez az egyetlen ilyen rendszer, cégünknél több hasonló létesítmény megtalálható, számuk folyamatosan növekszik. 

Közút – egyre sürgetőbb a változás 

Az októberben Hamburgban megrendezett ITS Mobilitási Kongresszuson sokan mutatkoztak be sci-fi-be illő eszközökkel, hiszen, az innovatív szállítási koncepciók segíthetnek a teherforgalom, ezzel együtt a káros gázok kibocsájtásának csökkentésében, mely fontos célkitűzése az Európai Uniónak. 

A Volocopter vállalat például teherdrónja tesztrepülését mutatta be, mely akár 200 kilogrammos csomag szállítására is alkalmas. Talán nem is sok idő múlva ezek a szerkezetek válthatják ki a kézbesítő cégek munkáját az áruszállítás utolsó szakaszában. 

Egyre többször hallunk az önvezető kamionokról is, melyek  megoldással szolgálhatnak a jelenleg fennálló súlyos sofőrhiányra, mely egyre több fejtörést okoz a közúti árufuvarozásban. 

A technológiának köszönhetően emberi jelenlét (és talán ezzel összefüggésben kevesebb baleset) nélkül mehet végbe az áruszállítás “középső szakasza”, azaz  pédául egy autópálya melletti terminál és egy autópálya kijáratától nem túl messze található létesítmény között. 

A kamionok bevezetéséhez szinte minden technológia adott, így csak idő kérdése, hogy mikor terjednek el szélesebb körben. 

Vákuumalagút a megoldás? 

Talán az egyik leglátványosabb és legfuturisztikusabb megoldást az amerikai Hyperloop Transportation Technologies (HTT) kutató-fejlesztő vállalat új konténerszállító rendszere fejlesztette ki, melynek lényege, hogy egy konténerszállító mágnesvasút nagy sebességgel közlekedik egy részleges vákuumalagúton keresztül. A technológiának köszönhetően sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé válik a konténerek szállítása a kikötőkbe. A tervek szerint naponta több mint 4000 konténert lehetne így szállítani, megszüntetve a teherforgalmat a kikötők területén.

Az első Hyperport már meg is épült Hamburgban a Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) közreműködésével. Talán pár év múlva már ezeken a rendszereken keresztül érkeznek a karácsonyi ajándéknak szánt portékák. 

Abban biztosak lehetünk, hogy a logisztikában hamarosan számottevő változások mennek majd végbe, melyek megoldani kívánják a jelenleg fellelhető problémákat, nehézségeket. 

Az biztos, bármilyen újdonságok is látnak majd napvilágot, az Ekol ügyfeleként Ön mindig az elsők között értesül majd róluk, és mi is folyamatosan fejlesztjük szolgáltatásainkat, hogy Önnek mindig a lehető legjobb megoldást nyújtsunk a logisztika területén. 

Bármilyen kérdés, kérés esetén keressen minket bizalommal! 

Az Ekol Logistics csapata