fbpx

Szén-dioxid-leválasztás vonattal

Egy új elgondolás szerint a talán leghíresebb légszennyező gázt akár vasúti kocsikkal is ki lehetne vonni az atmoszférából.

Jeles tudósok csapatával karöltve mozgó szén-dioxid-mentesítő vonatok koncepcióját dolgozta ki egy CO2Rail Company nevű, amerikai startup. A technológia előnye az lehet, hogy az üvegházhatású gáz kivonását célzó, statikus megoldásokkal szemben se kiterjedt megújulóenergia-termelő komplexumokra, se terjedelmes telkekre, se pedig a gázok beszívására állított, óriási ventilátorrendszerekre nincs szüksége a működéshez.

Ez azért lehetséges, mert a CO2Rail vasúti kocsijai a száguldásnak köszönhetően elméletileg passzív szellőzőnyílásokon keresztül is el tudnák nyelni levegőt. Az így bekebelezett gáz az elgondolás szerint egy szén-dioxid-gyűjtő kamrába áramlana, ahol a szennyezőanyagot egy kémiai beavatkozás útján elkülönítené, a hátramaradt, tiszta levegőt pedig visszaeresztené az atmoszférába a rendszer.

Miután a kellő mennyiségű szén-dioxid felhalmozódott, a kamra bezáródna, és egy integrált mechanizmus a gázt összesűrítené, majd pedig elraktározná egy folyadéktároló konténerben. Az edény tartalmát a későbbiekben bármikor át lehetne tölteni egy megfelelő tartálykocsiba, amely megkötés vagy ipari célú újrahasznosítás céljából tovább szállíthatná a koncentrált anyagot.

Érdekesség, hogy a leválasztáshoz szükséges infrastruktúrát akár kizárólag a vonat fedélzetén megtermelt energiával is működtethetnék. Az áram előállításához egész konkrétan a járműre telepített napelemeket, illetve a regeneratív fékezés módszerét venné igénybe a koncepció.

 

Forrás: gyartastrend.hu