fbpx
Terjeszkedik a rotterdami kikötő

Terjeszkedik a rotterdami kikötő

Terjeszkedik a rotterdami kikötő: csaknem felére növeli átrakodási kapacitását

Európa legnagyobb kikötője, a rotterdami kikötő bejelentette, hogy új konténerterminál építését tervezi. A beruházásban a Hutchison Ports és az MSC hajótulajdonos Terminal Investment Ltd. is részt vesz.

Az új terminál öt mélyvízi rakparttal rendelkezik majd, amelyek teljes hossza 2,6 km. A kikötőkezelő társaság a maga részéről a rakpartfalat fogja megépíteni. A rotterdami kikötő közleménye szerint a terminál 6-7 millió TEU rakodási kapacitással rendelkezik majd. Ehhez képest a holland kikötő 2021-ben több mint 15 millió TEU-t kezelt.

Az új terminál több szakaszban épül meg. A projekt első szakasza várhatóan 2027-ben fejeződik be.

Az új rakpartok a Hutchison Ports tulajdonában lévő két meglévő terminál mellett lesznek majd.

A bővítési terveket Európa legnagyobb kikötője számára meglehetősen nehéz időszakban jelentették be. Az év első felében Rotterdamban 4 százalékos csökkenést regisztráltak a konténerforgalomban. A rosszabb eredményeket befolyásolta az ukrajnai háború, de az is, hogy a kikötő hosszú ideje zsúfoltsággal küzd. Ez számos fuvarozót arra késztet, hogy megváltoztassa tengeri szállítási célállomásait, és kisebb kikötőkbe irányítsa át a rakományt – a gyorsabb kirakodás érdekében.

A rotterdami kikötő jelenleg 14 konténerterminállal és 20 konténerudvarral rendelkezik.

 

Forrás: trans.info