fbpx

Válasz a kérdésre: AMR

Válasz a kérdésre: AMR

Az Autonomous Mobile Robot (AMR) eszközökbe való befektetés már a COVID-19 megjelenése előtt is nagy népszerűségnek örvendett. Legfőképpen azokat a robotokat keresték, amelyek az e-kereskedelemben megállják a helyüket, emellett pedig a gyárakban és raktárakban is óriási beruházásokat figyeltek meg az elemzők. A járványhelyzet pedig csak felgyorsította az invesztálásokat az AMR piacán.

Az AMR technológia nagykorúvá vált

Az AMR technológia elég fejlett és érett, így a korábbinál sokkal szélesebb körű funkciókat képes ellátni. Optimalizálja a termékkezelési költséget és a hatékonyságot, valamint javítja a humán munkaerő életminőségét is. A raktárak automatizálása elősegíti az emberek közötti távolságtartást, továbbá rugalmasabbá teszi a vállalatokat a későbbiekre vonatkozóan. Óriási előnye még, hogy a munkaerőhiányra megfelelő választ képes adni.

 

Fény a sötétségben

Az AMR piac résztvevői jelentős profitot könyvelhetnek el az előrejelzések szerinti növekedésből. A prognózis szerint a nagyobb AMR fejlesztők továbbra is vonzzák a befektetéseket, és ennek üteme szerint terjeszkednek. Az autonóm mobilrobotok jelentik a választ a jelenlegi gazdasági kérdésekre, a várakozások szerint a jövőben tovább folytatódik a kereslet növekedése irántuk.

Az elemzés bővebben ITT olvasható.

 

 

Mobile Industrial Robots ApS

A dán székhelyű vállalatot 2013-ban alapították. A cég autonóm, együttműködő mobilrobotokat fejleszt és gyárt, melyeket az iparban és az egészségügyi szektorban előszeretettel alkalmaznak. A raktáron belüli szállítmányozásra nyújt megoldást. A Mobile Industrial Robots világszerte szolgálja ki ügyfeleit.

MiR1000

A MiR1000 robotot úgy tervezték, hogy automatizálja és optimalizálja a nehéz terhek üzemen belüli szállítását 1000 kilogramm összterhelésig. Külső biztonsági intézkedések nélkül is képes nagy tömeget megmozgatni dinamikus környezetben is. A fejlett technológiával és kifinomult szoftverrel rendelkező MiR1000 önállóan navigál az adott területen, és a leghatékonyabb útvonalat saját maga választja ki a célállomáshoz. A robotot a legújabb lézerszkenner technológiával szerelték fel, melynek köszönhetően 360 fokos látással rendelkezik. Az első két 3D kamera az egészen alacsonyan található akadályokat is képes érzékelni. Különlegessége, hogy emelőivel képes felszedni és szállítani a raklapokat, ezáltal biztonságos alternatívája a hagyományos raklapemelőknek. A robot okostelefonról, táblagépről vagy akár számítógépről működtethető. A MiR eszközök integrálhatók a vállalat ERP rendszerébe is, ami a teljesen automatizált megoldások létrehozását biztosítja.

Continental

A technológiai vállalat komoly történelemmel bír, 1871 óta, 150 éve van jelen a piacon. Küldetésük, hogy biztonságos, hatékony, intelligens és megfizethető megoldásokat kínáljanak járművek, gépek, forgalom és szállítás területén.

Autonomous Mobile Robot – Intralogistics

A Continental már ellátta a saját létesítményeit az autonóm robotjaival. Az erős, robusztus eszköz kifejezetten az autóipari környezetre specializálódott, s rendkívül megbízható teljesítményt nyújt nagyobb terhek mozgatása esetén. A hardverelemek magas minőséget képviselnek, a vállalat hitvallása szerint minél jobbak az érzékelők, annál jobb az észlelés és az elemzés, ezáltal javul a robot teljesítménye. Az érzékelők autóipari minőségűek, amelyek magas szintű rendelkezésre állást biztosítanak. A fejlett hardver ötvözi a lézer és a kamera funkcióit, 360 fokos kilátást biztosít a környezetére, amellyel biztonságos munkavégzést tesz lehetővé. Az autonóm robot szoftvere könnyen használható, több környezetben és helyzetben is letesztelték.

KUKA

A céget Johann Josef Keller és Jacob Knappich alapította 1898-ban, eleinte háztartási eszközök és autófényszórók gyártásával foglalkoztak. 1927-ben mutatták be az első nagy szemétszállító teherautójukat, amelyet KUKA névre kereszteltek (Keller und Knappich Augsburg).

KMP 1500

A mobil platform minden irányba mozgatható a KUKA omniMove hajtástechnikának köszönhetően, önállóan és rugalmasan közlekedik a térben. A KMP 1500 optimálisan illeszkedik a termelési folyamatba, ezenfelül a jármű tökéletesen alkalmas a Matrix szerkezetépítéshez. Az okos keréktechnológia lehetővé teszi, hogy szűk terekben is +/- 5 milliméter pontossággal pozicionálja magát. Ebből erednek a logisztikában a helytakarékos és rendkívül precíz automatizálási megoldások. A KUKA NavigationSolution segítségével szabadon és a klasszikus nyomtartó vagy navigációs elemek nélkül képes a területen mozogni. A 360 fokos felügyeletről két lézerszkenner gondoskodik, amelyek tartalmaznak biztonsági és figyelmeztető érzékelőket.

OMRON

A vállalatot 1933-ban hozták létre, elsődleges tevékenysége az automatizáláshoz hozzájáruló alkatrészek, berendezések és rendszerek gyártása, illetve értékesítése. A világon elsőként fejlesztették ki az elektronikus jegykapurendszerüket, illetve az elsők között volt a mágnescsíkos kártyaolvasókkal rendelkező automaták gyártójaként.

HD-1500

Az OMRON kifejezetten súlyos terhek szállítására fejlesztette ki a HD-1500 elnevezésű mobilrobotját. Az eszközöket ipari gyártáshoz tervezték, segítségükkel csökkenthető a targoncahasználat, és használatával több munka végezhető el kevesebb eszközzel. A LiDAR technológia révén 360 fokos biztonságot nyújt a munkája során. Beépített lézerekkel és egyéb érzékelőkkel felismerik a mozgásuk útjába kerülő akadályokat, és haladási sebességük függvényében aktiválják a vészfékező funkciót. A mobilrobot dinamikus biztonsági zónákat használ, amelyek alkalmazkodnak a sebességhez és a menetirányhoz. A nagy teherbírásnak köszönhetően olyan feladatok is automatizálhatóvá válnak, amelyekre korábban nem volt lehetőség, így például raklapos rakományok vagy motorblokkok szállításában nyújt megbízható segítséget.

Némethi Botond, NEW technology magazin