fbpx

Váminformatikai fejlesztések logisztikai kihatásai

A váminformatikai rendszerek fejlesztések elvárt lépéseit és ütemezését az Uniós Vámkódex bevezetéséhez kapcsolódóan Uniós Munkaprogram határozta meg, amely szerint eredetileg 2022. december 31-ig kellett volna az új Automated Import System (AIS) fejlesztést minden tagállamnak végtehajtani. A tagállamok döntő többsége derogációt kért, így Magyarország is, az elvárás hazai megvalósítsa pedig az uniós csatlakozás óta használt CDPS rendszer lecserélésével és a nemzeti fejlesztésű e-Vám váminformatikai rendszernek egy új modullal való kiegészítéseként valósul meg, s a Nemzeti Import Korszerűsítés bevezetését – a kapott derogáció szerint – legkésőbb 2023. december 31-ig teljesíteni kell.


A Munkaprogram emellett több más olyan fejlesztést is előirányoz a váminformatikai rendszerek körében, amelyet 2024. december 31-ig kell megvalósítani, úgymint az új nemzeti export rendszert, az NCTS reformját, az ICS2 3. fázisát és a belépési alakiságok, az átmeneti megőrzés és a vám elé állítás új üzenetváltásait.


A NIK bevezetése nemcsak a gazdálkodói szoftverek változását hozza, hanem az adatelemek és az adminisztrációs megoldások tekintetében is jelent majd újdonságot, amely nemcsak a vámügyintézőknek, hanem a logisztikai közreműködőknek is fontos ismerni.


Az MVSZ már több ingyenes programmal segítette a vámszakmai felkészülést, amelyet most a logisztikai szereplők felé is szeretnénk kiterjeszteni, mivel évek óta missziónknak tekintjük az ismeretek széleskörű megosztását, mert hisszük, hogy ezen információk nemcsak a vámügyi szakemberek, hanem az export-import ügyletekben résztvevő, az ellátási láncok elemeit adó logisztikai-szállítmányozói vállalkozások számára is fontosak lehetnek. Ebben a szellemben erre a kiemelt témakörre ingyenes szakmai programot állítottunk össze az érdeklődők számára, amely azonban regisztrációhoz kötött.


Az MVSZ Képzési Központ által szervezett online szakmai programon való részvételt mindazon tagjainknak és logisztikai szakembereknek ajánljuk, akik szeretnék átlátni a vámszakmai tevékenységhez kapcsolódó áruszállításokra és tárolási eljárásokra is kihatással járó informatikai változásokat, szeretnék megismerni az adatelemek kapcsán bővülő feladataikat és az adminisztrációs mechanizmus új megoldásait.


A szakmai napot online módon tartjuk meg a TEAMS programon keresztül.


A rendezvény NEM kreditpontos. A kreditpontok gyűjtését az MVSZ külön továbbképzési programja valósítja meg, amelyről itt tájékozódhatnak: https://mvsz.eu/kepzesi-kozpont/szakmai-tovabbkepzesek/kreditpontos-kepzesek/