fbpx

2023 – Éves beszámoló

Lassan véget ér a 2023-as esztendő. Csak a szakmán belülről tekintve is igen mozgalmas, sok kihívással teli egy évről beszélhetünk. A Magyar Logisztikai Egyesület számra sem volt ez másként. Igyekeztünk bemutatni a különböző logisztikai területeken működő cégek szakmai megoldásai mellett azokat a gyakorlatait is, amikkel a mai kor olykor legváratlanabbul előálló technológiai, üzleti, gazdasági, politikai kihívásaira reagálva tudnak továbbra is hatékonyan működni. Figyelmünket egyaránt fordítottuk a klasszikusnak tartott és az újszerűnek tekinthető szakmai területek felé is.

A szállítmányozás területéről az EKOL Logistics Kft.-nél tett céglátogatásunk során szereztük be a legrelevánsabb tudnivalókat.  A cég különböző területeiért felelős vezetői által elmondottakban közös volt, hogy minden egységben kiemelkedő fontosságú a jó minőségű informatikai háttér megteremtése és annak szakszerű használata. E nélkül a mai világban a szállítmányozás már nem lehet versenyképes.

A terminálok, mint a logisztika nagy háttérintézményei kapacitásukkal és forgalmukkal minden napszakban látványos képet képesek nyújtani. Az intermodalitást biztosító cégek közül kettőnél is jártunk 2023-ban. A Rail Cargo Terminal – BILK, és az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. telephelyein a legmodernebb informatikai fejlesztéseket és technológiai bővülést nyújtó gépeket is láthattuk működés közben.

A csomag csomag hátán probléma a logisztikában nem új keletű dolog. A csomag futár hátán megoldások is jó ideje velünk vannak. A futár futár hátán életkép viszont a modern életünk, ezáltal a modern szakmai életünk új meghatározójává vált. Két céglátogatásunk is arról szólt, hogy milyen műszaki, informatikai háttér van a gyors fogyasztói igények kielégítése mögött. Hogyan dolgoznak ma már nagy hatékonyságú robotok a raktározásban illetve a csomagok, szállítmányok gyors összekészítésében. A különböző vevőkiszolgálási koncepciókra épülő fantasztikus technológiai megoldásokat működésük közben tekinthettük meg a BOXY Logisztikai Zrt. üllői, illetve az ALZA.sk szenci központjában.

A logisztikában használatos robotokat nem csak használat közben érdemes megnézni. Fontos megismerni felépítésüket, mert igazán csak így érthetjük meg ezeknek az új kollégáknak a mibenlétét. A Robotcenter Kft. törökbálinti bemutatótermében részletes betekintést nyertünk egy logisztikai feladatokat ellátó robotcsalád fejlesztésének hátterébe. Bemutatót kaptunk mind a felépítésükről, mind a tudásukról.

Természetesen a termelési logisztikai megtekintését sem hagytuk ki programjaink sorából. Két multinacionális cég magyarországi egységében ismerhettük meg a vállalati filozófiákra épülő raktározási, termelésellátási folyamatokat. Az EMERSON Automation FCP Kft.-nél az intralogisztikában dolgozó robotok gyáregységeben és közötti működését, a LEGO Manufacturing Kft.-nél a termékközpontúság által meghatározott működési elveket érdemes leginkább kiemelni.

A közlekedés a logisztikának az a területe, amivel nap mint nap találkozunk. Tervezése, szervezése, fenntartása, problémáinak megoldása egy metropolisz esetén nagyon komoly szakmai hozzáértést igényel. Ebből a szakmai tudásból kaptunk több alkalommal is élő szituációkon keresztül betekintést a BKK FUTÁR – központ irányítótermében.

A Benchmarking Klubnapunk keretében a kiber biztonságosság, nyomon követhetőség szempontjából vizsgáltuk meg a logisztika informatikai területeit. Az ASPECTIS Kft., Ultinous Zrt., Presite Kft. cégektől érkezett előadóink rávilágítottak az informatikai terület 2024-ben bekövetkező jogszabályi technológiai változásaira. Best practis megoldásokat szemléltetve mutatták meg a területeben rejlő lehetőségeket.

Tudjuk, hogy a digitális, informatikai modernizáció ellenére szektorunkban a munkaügy nagy ügy. Komoly, mindennapi téma. Ezért fontos számunkra tagnak lenni a Trenkwalder Hungary által életre hívott és szervezett időszaki Munkaügyi Kerekasztal megbeszéléseken. Szakterületi partnerünkkel is igyekszünk minél több logisztikai céghez eljutni a piackutatási eredményeikkel, trendelemzéseikkel, hogy segítsünk nem csak napra-, de jövőrekésznek is lenni a munkaerő-piaccal kapcsolatban.

Lényegesnek tartjuk, hogy olyan logisztikai területekről is minél frissebb ismeret álljon rendelkezésünkre, ami a közvetlen szakmai élettől kissé távolabb helyezkedik el. A Magyar Honvédséggel több éves jó kapcsolatunkat idén is öregbítve több rendezvényt is szerveztünk. Tavasszal és ősszel is megtartottuk a katonai logisztikát bemutató napunkat az Anyagellátó Raktárbázis budapesti központjában. A katonai légi szállítás bázisát, eszközeit, folyamatait pedig Pápán az MH 47. Bázisrepülőtéren figyelhettük meg.

Meggyőződésünk, hogy a szakmán belül is tartani kell a generációk közötti kommunikációt. Ezért igyekszünk a logisztikai oktatásban részt vevő diákok minél szélesebb körét összekötni a mindennapok szakmai gyakorlatát bemutatni tudó és akaró cégekkel. Az idei évben országos szinten kilenc középfokú oktatási intézmény diákjai voltak jelen szervezett körülmények között különböző programjainkon.

Szokásunkhoz híven idén is tartottunk Nyílt szakmai napokat. Ezek a rendezvényeink első sorban FLM hallgatóink számára fenntartott események, de más területről érdeklődő kollégákat is szívesen láttunk.  A tavaszi és az őszi rendezvényen mindig nagyon időszerű, a közeljövő szakmai döntéseit meghatározó témákkal foglalkoztunk. Előadóink a DigiLog Consulting, GS1 Magyarország Nonprofit Zrt, GLI Solutions Kft., CKP Hungary Kft., Durable GmbH cégektől érkeztek és a legújabb mérési, piacelemzési eredményeiket, a logisztikát szolgáló digitális vagy fizikai termékeiket mutatták be a közönségnek.

Fontosnak tartjuk, hogy hosszú távon számíthassunk azokra a szervezetekre, akikkel eredményesen tudunk együtt dolgozni. Idén is törekedtünk arra, hogy szakmai alapú együttműködési megállapodásokat kössünk. Széles spektrumú működési területünket jól bemutatja, hogy nagyon különböző ágazatokban dolgozó cégekkel, intézményekkel tudtuk ezt megtenni.  Budapesti Közlekedési Központ, Trenkwalder Hungary, Békéscsabai Szakképzési Centrum

Hagyományainkhoz híven idén is megjelentettük a Logisztikai Évkönyvet. November végén a Logisztikai Évkönyv 2024 bemutatóján, a kötet négy szerzője tanulmányát előadás formájában is az érdeklődők elé tárta. A Logisztikai Évkönyv 2024 decembertől elérhető az Egyesület csatornáin keresztül.

Az idei évben 21 különböző nyilvános szakmai programot tartottunk. Ezeken az eseményeken 1300 regisztrált vendég vett részt. Programjaink népszerűségét látva, szeretnénk ezeket a számokat irányadónak tekinteni a 2024-es esztendővel kapcsolatban is. Minden tudásunkkal azon leszünk, hogy meglévő és új partnereink közreműködésével tartani tudjuk ezeket a mutatókat. Nem elsősorban a statisztikai adatok növelésének, hanem a szakemberek közötti ismeretátadás, a kapcsolatok építésének, mélyítésének szándékával. A Magyar Logisztikai Egyesület berkein belül fenntartva ezzel a szakma számára a kötetlen kötődés platformját.

Minden kedves kollégának és szeretteiknek áldott karácsonyt, boldog Újévet és magánéleti, valamint szakmai sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!